Bu dönemin en çok konuşulan yeme biçimlerinden biri veganlık fakat ben veganlığı deneyimlemediğim için sizin için bir konuk çağırdım. Sinem Gündoğdu Almanya'da yaşayan 5 aydır vegan olarak yaşamına devam eden çiçeği burnunda bir vegan. Kendisine aklımdaki soruları sordum ve çok samimi, ufuk açıcı cevaplar aldım. Söyleşimizin tamamını YouTube kanalımızda izleyebilirsiniz.
Blogumda ise sizin için söyleşinden küçük bir özet hazırladım.
Vegan ne demek , sence tanıtımı? Sadece bir yeme biçimi midir, yoksa bir kültür değişimi mi? Felsefesi nedir?
Veganlığı nasıl tanımladığın neden vegan olmanla açıklanabilir. Bence veganlık en çevreci yeme biçimi ama aynı zaman sağlığın için de en doğru beslenme biçimi, etik açıdan bakarsak ise sofrana koyduğun bir yemek için herhangi bir canlıya zarar vermediğin bir beslenme biçimi diye tanımlayabiliriz.
En çok karıştırılan iki kavram olan Vegan’lık ile Vejeteryanlık arasındaki en önemli farkları sıralar mısın?
Veganlar tamamen bitkisel proteinlerle beslenir ve Vejeteryanlara kıyasla süt ürünleri de tüketmez.
Neden vegan olmaya karar verdin?
Son 5,5 yıldır çok aktif bir spor hayatımız var ve haftanın 3-4 günü spor yapıyoruz. Ama Almanya'ya geldikten sonra haftanın 5 günü spor yapmaya başladık.
Tüm bunları yaparken beslenme biçimimize hep dikkat ettik, taze besinler tükettik, paketli gıdalar tüketmedik. Takip ettiğimiz bir çok sporcu ve hatta Formula 7 kez şampiyonu Hamilton sebze ağırlıklı beslenme biçimine geçti. Biz onunla veganlık ön yargılarımızı kırdık. Sonra Netflix'deki game changers belgeselini izledik ve burada bitkisel beslenmede nasıl protein ihtiyacınızı nasıl karşıladığımızı ve sporcuların olumlu değişimleri anlatan bir belgesel.
Veganlık sonrası kilo verdin mi?
10 kg verdim ve fit ve performasım yüksekti ama yine de veganlıkla kilo kaybım yaşadım ve çoğunluğu yağdan kaybettim.
Yoksunluk hissediyor musun? Belli gıdaları özlüyor musun? Özellikle Türkiye'de zorlanıyor musun?
Türk mutfağında veganlığa uygun çok çeşitli ürünler var, zeytinyağlılarımız ve mezelerimiz yoğurtlu olmadığı sürece veganlığa uygun.
Sulu yemek yapan restoranlar Balkan lokantasına bugün bile gitsen yine Vegan olarak beslenebilirsiniz. Almanya'da çok zor geçebilir, sosisler , etler , sebze mutfak
Vegan olmayı düşünenlere mesajın nedir? Nasıl başlayabilirler?
Öncelikle et tüketimini azaltmayı onun yerine bitkisel protein eklemelerini önerebilirim. Ben veganım diyerek kendimizi zorlamadan yavaş yavaş belki bazı ürünleri keserek başlamak etkili bir yöntem olabilir. Kendinize doğru süreyi tanıdığınızda canınız bazı ürünleri daha az çekmeye ve daha kolay adapte olmaya başlayacaksınız.
Bize önereceğin ve vegan tariflerin olduğu web sitelerini paylaşır mısın?
YouTube'da
Avantgardevegan: https://www.youtube.com/channel/UCF-ACPYNN0oXD4ihS5mbbmw
Pick up limes: https://www.youtube.com/channel/UCq2E1mIwUKMWzCA4liA_XGQ
Instagram'da
Fitgreenmind: https://www.instagram.com/fitgreenmind/
Herbifoods: https://www.instagram.com/herbifoods/
Vegandiyetisyen: https://www.instagram.com/vegandiyetisyen/
Herbipaul: https://www.instagram.com/herbipaul/
Comments