top of page
Sercan

Ketojenik Beslenme'nin 7 Faydası

Güncelleme tarihi: 29 May 2021

Düşük karbonhidrat diyetleri uzun süredir gündemimizde ve faydaları/zararları hep tartışılıyor. Bazı insanlar yüksek yağ içeriği nedeniyle ketojenik diyetin kolesterolü yükselttiğini ve kalp hastalığına neden olduğunu iddia ediyor.

Bununla birlikte, çoğu bilimsel çalışmada düşük karbonhidratlı yiyeceklerin sağlıklı ve faydalı olduğunu kanıtlamaktadır. Haydi hep beraber hem kaynaklara hem de çıkardığım özete bakalım.


1- Düşük Karbonhidrat Diyetlerde İştahınız Azalır.


Açlık, diyetin en kötü yan etkisidir. Kazınan bir karın ve bunun getirdiği sinir bozukluğu, stres; kimse için kolay olmadığını biliyorum. Bu durum birçok insanın mutsuz hissetmesinin ve sonunda pes etmesinin ana nedenlerinden biridir. Bununla birlikte, düşük karbonhidrat(basit karbonhidrattan uzak durma) yeme, iştahta hızlı bir azalmaya yol açar.


Araştırmalar sürekli olarak insanların basit karbonhidratı kestiklerinde ve daha fazla protein, kaliteli yağ yediklerinde çok daha az kalori tükettiklerini gösteriyor.


Benim Notum: Uzun süreli ketojenik beslenme imkanı buldum. Özellikle hızlı kg vermek istediğimde çok işime yaradığını söyleyebilirim. Spor yaparken ketojenik beslenme çok uzun süre antrenman yapabilmeme imkan sağladı ve açlık hissetmedim. Burada zor olan özellikle basit karbonhidratın hayatımızda yoğunca bulunması sebebiyle bayram, seyran ve kutlama günlerinde pasta, börek, baklava ve benzeri ürünlerden uzak durmak hep zor oldu. :)


2- Düşük Karbonhidratlı Beslenmek Başta Hızlı Kilo Vermenizi Sağlar.

Karbonhidrat kesmek, kilo vermenin en basit ve en etkili yollarından biridi

Araştırmalar, düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kişilerin, düşük yağlı diyetlere göre daha hızlı ve daha fazla kilo verdiklerini göstermektedir.


Bunun nedeni, düşük karbonhidratlı diyetlerin vücudunuzdaki fazla suyu atması, insülin seviyelerini düşürmesi ve ilk veya iki haftada hızlı kilo kaybına yol açmasıdır.


Düşük karbonhidratlı ve az yağlı diyetleri karşılaştıran çalışmalarda, karbonhidratlarını kısıtlayan kişiler bazen aç olmadan 2-3 kat daha fazla kilo kaybederler.

Benim Notum: Ketojenik beslenerek ve aralıklı oruç yaparak 2 ayda 6 kg verebildim ve güzel olan bunun 5 kg'sinin yağdan olmasıydı.


3. Karın Bölgenizde Daha Fazla Yağ Kaybı Oluşur.


Vücudunuzdaki tüm yağlar aynı değildir.

Yağın nerede depolandığı, sağlığınızı ve hastalık risklerinizi belirleyebilir.

İki ana tip yağ bulunmaktadır. Birincisi cildinizin altındaki deri altı yağ ve ikincisi karın boşluğunuzda biriken, çoğu fazla kilolu erkek için tipik olan iç organ yağıdır.

İç Organ yağı, organlarınızın etrafında birikme eğilimindedir. Aşırı iç organ yağlanması, iltihaplanma ve insülin direnci ile ilişkilidir ve bugün Batı'da çok yaygın olan metabolik işlev bozukluğunu tetikleyebilir.


Düşük karbonhidratlı diyetler, bu zararlı karın yağını azaltmada çok etkilidir. Aslında, düşük karbonhidratlı diyetlerde kaybedilen yağların daha büyük bir kısmı karın boşluğundan geliyor gibi görünüyor .


Benim notum: Özellikle 2 doğum ve bazı bağırsak ameliyatlarım sebebiyle karın bölgemde yoğunlaşan bir yağ tabakası vardı, ketojenik beslenme ve aralıklı oruç hızlı sonuç almama yardımcı oldu.


4. Trigliseridler Büyük Ölçüde Düşme Eğilimi Gösterir.


Trigliseridler, kan dolaşımınızda dolaşan yağ molekülleridir.

Hareketsiz insanlarda yüksek trigliseridlerin ana etkenlerinden biri karbonhidrat tüketimidiri özellikle basit şeker fruktoz tüketimi olumsuz etki yaratır.

İnsanlar karbonhidratları kestiklerinde, kan trigliseridlerinde çok ciddi bir azalma yaşayabilirler.

Öte yandan, az yağlı diyetler genellikle trigliseritlerin artmasına neden olur.


Benim Notum: Benim trigliserid sorunum olmamakla beraber, bu başlıkta önemli olanın temiz yağlar tüketmek olduğunu düşünüyorum. İşlenmemiş soğuk sıkım zeytinyağı, sadeyağ ( ayranı alınmış tereyağ) ve hindistan cevizi yağı benim kullandığım yağlardır.


5. Artmış "İyi" HDL Kolesterol Seviyeleri


Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) genellikle "iyi" kolesterol olarak adlandırılır.

HDL düzeyleriniz "kötü" LDL'ye göre ne kadar yüksekse, kalp hastalığı riskiniz o kadar düşük olur.


"İyi" HDL düzeylerini artırmanın en iyi yollarından biri yağ yemektir ve düşük karbonhidratlı( basit karbonhidrattan uzak) diyetler çok fazla yağ içerir.


Bu nedenle, HDL seviyelerinin sağlıklı, düşük karbonhidratlı diyetlerde çarpıcı bir şekilde artması ve düşük yağlı diyetlerde yalnızca orta düzeyde artış göstermesi, hatta bazen düşüş eğilimi göstermesi şaşırtıcı değildir.


Benim Notum:Kolestrol hakkında videomu eklemek isterim:) https://www.youtube.com/watch?v=Y9AChh95N-Q


6. Azaltılmış Kan Şekeri ve İnsülin Seviyeler


Düşük karbonhidratlı ve ketojenik diyetler, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen diyabet ve insülin direnci olan kişiler için özellikle yararlı olabilir.


Araştırmalar, karbonhidrat kesmenin hem kan şekerini hem de insülin seviyelerini büyük ölçüde düşürdüğünü kanıtlıyor. Kaynak:https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-2-34


Aşağıdaki kaynağa göre düşük karbonhidrat diyete başlayan bazı diyabetli hastalar, insülin dozlarını neredeyse anında% 50 azaltmaya ihtiyaç duyabildiği iletiliyor.


Aşağıdaki kaynağa göre Tip 2 diyabetli kişilerde yapılan bir çalışmada,% 95'i glikoz düşürücü ilaçlarını altı ay içinde azaltmış veya ortadan kaldırmıştır.

Kan şekeri ilacı kullanıyorsanız, hipoglisemiyi önlemek için dozajınızın ayarlanması gerekebileceğinden karbonhidrat alımınızda değişiklik yapmadan önce her zaman doktorunuzla konuşun.


Yukardaki kaynaklara göre kan şekerini ve insülini düşürmenin en iyi yolu

seviyeleri, karbonhidrat tüketimini azaltmaktır, bu da tedavi edebilir ve hatta muhtemelen tersine çevirebilir.


Benim Notum: Diyabet hakkındaki videomu eklemek isterim.:)


7- Çeşitli Beyin Bozuklukları İçin İyileştiricidir.


Beyninizin glikoza ihtiyacı vardır, çünkü beyninizin bazı kısımları sadece bu tür şekeri yakabilir. Bu nedenle, karbonhidrat yemiyorsanız, karaciğeriniz proteinden glikoz üretir.


Yine de beyninizin büyük bir kısmı, açlık sırasında veya karbonhidrat alımının çok düşük olduğu zamanlarda oluşan ketonları da yakabilir. Bunun da bazı kaynaklarda çok daha temiz bir yakıt olduğunu hatta beyin için iyi olduğunu okuyabilirsiniz.

İlaç tedavisine yanıt vermeyen çocuklarda epilepsiyi tedavi etmek için onlarca yıldır kullanılan ketojenik diyetin arkasındaki mekanizma budur.


Çoğu durumda, bu diyet çocukları epilepsi hastalığından kurtarabileceği belirtilmiştir. Bir çalışmada, ketojenik diyet uygulayan çocukların yarısından fazlası, nöbet sayısında% 50'den fazla azalma yaşarken,% 16'sı nöbetsiz hale geldiği söyleniyor.


Çok düşük karbonhidratlı ve ketojenik diyetler şu anda Alzheimer ve Parkinson hastalığı da dahil olmak üzere diğer beyin rahatsızlıkları için de çalışılmaktadır.


Son olarak Ketojenik beslenme konusunda hazırladığımız video linkini aşağıda bulabilirsiniz.




29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page