top of page
  • Yazarın fotoğrafıSercan

"Whole30" Yeme Sisteminde Neler Yaşadım?

Güncelleme tarihi: 30 May 2021

2016 'da yaşadığım bağırsak iltihabı ve geçirgen bağırsak sendromu sebebiyle nasıl beslenmem gerektiğini sorguladığım dönemde karşıma "The Whole30" programı çıktı. Melisa Hartwig'in yazdığı bu kitapta oto-immun hastalıkların yemek yeme yanlışlıklarından geldiğini ve bu sistemle beraber iç organlarınızın nasıl bir temizlenme hatta sıfırlanma yaşadığını detaylı olarak bahsediyor.

Süt ve süt ürünlerinin coğunun vücuduma nasıl zararlı olduğunu o dönemde ilk defa okumuştum ve 1 ay olarak başladığım bu yolculuk 4 ay sürdü ve kendimi o dönem çok hafiflemiş , bağırsak şişkinliğinden uzak hatta çok enerjik hissettim. İçinde sadece sebze, et, meyve ve yumurta olan diyetimde; peynir, baklagil, şeker ve tüm glutenli ürünler yasaktı.


Size kısaca programı tanıtmak isterim.


The Whole30 Kuralları neler?

Programda kırmızı & beyaz et, deniz ürünleri ve yumurta ; sebzeler ve meyve; doğal yağlar; otlar, baharatlar ve çeşnileri tüketmek serbest. Baklagil, gluten içeren besinler, rafine şeker, bal, pekmez, alkol yasaklar listesinde.


En önemlisi ise bunlardan sadece 30 gün kaçınmamız değişimi görmeniz için yeterli.


Yapılmaması gerekenler ve yasaklı ürünler:

Doğal veya yapay ilave şeker tüketmeyin. Akçaağaç şurubu, bal, agave şurubu, hindistan cevizi şekeri, hurma, stevia, splenda, nutrasweet ve ksilitol gibi ürünleri tüketmek yasak.

İçmek, marine etmek veya yemek pişirmek için bile hiçbir şekilde alkol tüketmeyin.

Tahıl yemeyin. Buğday, çavdar, arpa, yulaf, mısır, pirinç, darı, bulgur, sorgum, filizlenmiş tahılları ve kinoa, amaranth ve karabuğday gibi tüm glütensiz tahılları tüketmek yasaktır.

Baklagillerin çoğunu yemeyin. Buna fasulye (siyah, kırmızı, pinto, lacivert, nohut / nohut, beyaz, mercimek ve börülce) dahildir; yer fıstığı (fıstık ezmesi veya yer fıstığı yağı dahil); ve tüm soya formları yasak listesindedir.

Süt ürünleri yemeyin. Buna inek, keçi veya süt, krema, peynir, kefir, yoğurt, ekşi krema, dondurma veya dondurulmuş yoğurt gibi koyun sütü ürünleri dahildir.

Unlu mamuller ve abur cubur tüketmeyin.

30 gün boyunca tartıya çıkmayınız veya herhangi bir vücut ölçüsü almayınız.


İzin verilen besinler:

Sade tereyağı tüketiniz. Whole30'unuz boyunca izin verilen tek süt kaynağıdır. Sade tereyağında bulunan süt proteinlerine duyarlı olabileceğiniz için tereyağını sade yağ'a çevirerek kullanmanız gerekir. https://www.youtube.com/watch?v=JQEtix0gfiA

Meyve suyu tüketebilirsiniz. Bazı ürünler veya tarifler, tek başına bir bileşen olarak meyve suyunu veya Whole30'un amaçları için uygun olan doğal tatlandırıcıyı içerecektir.

Yeşil fasulye ve bezelye (yeşil bezelye ve sarı bezelye dahil) serbest.

Sirke ve bitki özleri serbest. Whole30 programınız sırasında çoğu sirkeye izin verilir. (Glüten içerdikleri için açıkça etiketlenecek olan malt bazlı sirke veya özler dahil değildir.)

Tuz serbest. Tüm iyotlu sofra tuzlarının şeker içerdiğini biliyor muydunuz? Eğer paket gıdada şeker eklenmişse o tuzlar yasaktır ama ilave edilmemiş tuzlar serbest.





31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page